Söz ve Müzik
HADİ ASİTANELİOĞLU

Sevgili Müzikseverler,

Onu Tanıdıktan Sonra üzerine...

Sırada bekleyen birçok ön çalışma varken gene eski dosyalardan biri öne geçiverdi. Yüzlerce diyemem ama onlarcasının katınca, her biri ayrı bir büyük zarfın içinde, ismi konulmuş ve altlarına sözleri de yazılmış notalar bekliyor. Vakti zamanında bunlar keman veya piyano ile birçok kez çalınmış, melodisi hafızamda yer etmiş, bir kısmı büyük Grundig kayıt cihazlarının o kocaman yuvarlak teyp bantları üzerine diğer birçok müzik parçası arasına kaydolmuş, bir kısmı kasetlere alınmış parçalar. Aralarında güzel şeyler var, çaldığımızda alkışlandığımız melodiler. İşte bu parça da o bekleyenlerden biriydi ve bu sunduğum videodan biraz daha fazla bölüm ve melodi gruplarından oluşuyordu, yani biraz daha uzunca idi. ‘İlkbahar Hayalleri’ isimli tangomu 'çok fazla melodi var', onlarla birkaç tango yapılırdı diye eleştirenler olmuştu. Bu nedenle bu defa uzayıp giden bazı melodi gruplarını kesip attım ve iki ana grupta dört bölümde değişen sözlerle tamamlamış oldum.

Ben hiç ısmarlama beste yapmadım. Zaten hiç kimse bana, bize şu konuda bir beste yapar mısın diye de sormadı. Hiçbir zaman önceden var olan bir şiiri bestelemeyi de denemedim. Benim naçiz bestelerim müziği ve sözleri beraber gelen ilhamlar. O ilhamlara da saygılıyım. Aradan seneler de geçse onları geldiği andaki gibi muhafaza etmeyi tercih ediyorum. Bu parçayı da öyle yaptım.

Notaları ve sözleri hazır olmasına rağmen parçanın bilgisayarda sunulmak üzere küçük bir orkestra için de olsa düzenlemesini yapmak, seslendirmek, tasarladığınız video düzenlemesine göre projelendirmek, ses geçitlerinin ve küçük müzik cümlelerinin akışına uygun olarak görsellerini hazırlamak kolay olmuyor, zaman alıyor ve çalışmak gerekiyor. O nedenle bu gibi sunumları hazırlamak için o büyük zarflardaki notalar ve sözleri daha çok bekleyecekler.

Benim yaptığım video sunumlarını, hazır ve ünlü bir müziğin üzerinde gene hazır resimleri yerleştirerek yapılanlarla karıştırmamak gerekir. O tarz bir işlemi ben de yarım saat gibi veya biraz daha uzun bir sürede yapabiliyorum. Ama müziği ve notası hazır olmasına rağmen şu yaptığım video için aylarca ve geceli gündüzlü uğraştım;

Nedense benim küçük parçalarımda ‘aşk’ konusu zaman zaman gündeme gelmiş. ‘İlkbahar Hayalleri’ , ‘Aşk ve Tutku’, şimdi de ‘Onu Tanıdıktan Sonra’. Zarflarda bekleyen notaların bir bölümünde de gene bu konu var. Ne yapayım, romantik kalbim bunları yaratıyor. Geriye dönüp baktığımda nedense bu melodilerin ve sözlerinin de hep baharın başlangıcında geldiğini görüyorum. İlkbahar uyanırken beraberinde tüm duyguları da canlandırıyor.

Müziğimi dinlerken herkesin kendi hayatını ve yorumunu yaşamasını arzu ediyorum.

Parçamı dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Sevgilerimle...