Sevgili Müzikseverler,
Bu tangoda ‘LOVE CHATS’ başlığını ‘AŞK SOHBETLERİ’ anlamında kullandım. Dostlarım Türkçe konuşurken yabancı kelime kullanmayı hoş görmediğimi bilirler. Örneğin sık sık, ‘özlem’ gibi güzel bir kelime varken ‘nostalji’ ; ‘ayrıntı, teferruat’ varken, ‘detay’ ; ‘ilginç’ varken ‘enteresan’ . . . ; kökenini bilmeden ‘ne alakası var’ yerine ‘kel alaka’ ‘diyenleri içimden hep eleştiririm. Şimdi ben de İngilizce başlık koyarak hoşlanmadığım bir şey yapıyorum. Bu tercihi, bu kelimeleri artık bilmeyen kalmadığından değil, küçük ve iddiasız birkaç amatör çalışmalarıma yurt dışından daha çok ilgi gösterildiği için yaptım. Bazen de konuyla ilgili yerleşmiş yabancı kelimeleri, özellikle teknik terimleri kullanmak kaçınılmaz oluyor.
Üç enstrüman için tango yazmayı veya mevcut bir parçamı üç enstrümana uygulamayı da gene yurt dışından gelen istekler gündeme getirmişti. ‘İlkbahar Hayalleri’ isimli tangomu bu nedenle üç müzik aleti için uyarlamıştım. Yurt dışı dediğiniz zaman, tüm dünya çevresini düşününün. İstekte bulunanlar arasında müzik eğitim kurumları da var. Üç çalgı için yazılmış tango veya başkaca eserlerin notalarını bulmanın kolay olmadığını ifade ettiler. Ayrıca trio’lar klasik müzik konserlerinin bitiminde istek parçası olarak bazen değişiklik olmasını ve çalınması adet olan Astor Piazzolla’nın bir tangosundan başka bir eser çalmayı arzu ediyorlar.
Bu tangoya söz yazmadım ve sözlerini seslendirmedim. Hatta şimdiye kadar küçük parçalarıma resimli videolar yapıyordum. Bu da ayrı bir uğraşı. Konuyla ilgili resim ve tablolar seçmek kolay olmadığı gibi internetten başkalarının görsellerini toplamak hoş olmuyor. Ben şimdiye kadar yaptıklarımda mümkün mertebe kendimden bir şeyler koymaya, aksi halde de kaynak göstermeye çalıştım. Bir tango videosunu müzisyenlerin canlı icrasının veya dansçılarının yorumunun kayıtlarıyla oluşturmak elbette daha güzel olurdu.
Nitekim bu yıl (2014) Ocak ayında İstanbul Filarmoni Derneği Konserleri çerçevesinde, İlkbahar Hayalleri isimli tangomun üç enstrüman için uyarlamasını MOTİF TRİO ismiyle konser veren Samsun 19 Mayıs Üniversitesi öğretim görevlileri; piyanoda Olga Hasanoğlu, flütte Seyhan Bulut ve kemanda Canan Cihangir sundukları yorum tüm konser arkadaşlarımızda unutulmaz bir tat bıraktı.
Bu defa kolayına kaçayım ve bu parçayı müziği izleyebileceğiniz notalarıyla takdim etmekle yetineyim diye düşündüm ama yakınlarım arasında yaptığım ilk testlerde görüşler ikiye ayrıldı.
Bazı yakınlarım notalı izlenimi sevdikleri gibi ve yeterli de bulurken diğerleri gene renkli güzel bir video yapmamın yerinde olacağını ifade ettiler. Daha profesyonelleri tek resimlik videoyu yeğlediler. Bu durumda ben de iki çeşit video yaptım.
Belki bir gün gene bir canlı trio kaydı videosu kaydetmemiz mümkün olur. Hayalde sınır yok, müzikle beraber dansçıların yorumunu da çekebiliriz. Bakarsınız üyesi olmakla iftihar ettiğim İstanbul Filarmoni Derneği’nin konser salonunda bu hayalim bu değerli bir kurumun bünyesinde gerçekleşir.
Sevgilerimle...